V hlavní roli LEDNICE
Lednice je určitě prvním elektrospotřebičem, který si do domácnosti pořizujeme a život bez ní si už ani neumíme představit. Aby nám dobře a dlouho sloužila, protože náklady na její pořízení nejsou malé, musíme se o ni dobře a pravidelně starat. A příchod jara je už tradičně spojený s jarním úklidem, tak proč nezačít právě u lednice.
Pro bezproblémový a energeticky nejlevnější provoz je pro lednici důležité už její umístění v domácnosti. Určitě nemá být umístěna u zdroje tepla a v místě, kam většinu dne svítí slunce. Na takovém místě se častěji musí zapínat chlazení a zbytečně se zvedá spotřeba energie.
Optimální nastavení teploty chlazení je 5°C. Snižování teploty neovlivní kvalitu skladovaných potravin, ale opět zvedne spotřebu energie.
Pro hygienický provoz lednice musíme provádět její pravidelnou údržbu. Ideální je zvolit si den, kdy není moc teplo, protože musíme z lednice vyskládat všechny potraviny a pokud je to možné, uchovat je v chladu.
Všechny police a šuplíky, které jdou vyndat, se mnohem pohodlněji čistí ve dřezu, na skleněné police je potřeba dávat pozor, aby vlivem moc horké vody nebo hrubého zacházení nepraskly. Jen těžko se potom shání náhrada. I některé plastové lišty jsou křehké, takže při omývání je potřeba pracovat s citem. Na umytí vnitřku lednice stačí hadřík a saponát na nádobí. Povrch se omývá od horní části směrem dolů. Na žlábky stačí měkký kartáček. Pokud jsou na povrchu zaschlé skvrny, je lepší je nechat odmočit, než je silou drhnout. Jako poslední se omyjí dveře. Těsnění u starších typů lednic má tendenci plesnivět, takže se ošetří hadříkem namočeným v čistícím prostředku s dezinfekčními účinky. Potom lednici musí vyschnout, než se do ní vrátí police a přihrádky, také už suché. Potom se spotřebič znovu zapne a potraviny se vrátí zpět. Moderní lednice již mají systém, který brání vzniku zápachu, u starších typů se můžou preventivně používat lapače zápachu a různé deodoranty například s vůní citrusů.