BIO produkty si můžete vypěstovat sami


Tyto produkty bývají velice drahé, cena je jedním z měřítek, jimiž se odlišují od běžného sortimentu. Některé nezávislé laboratorní testy však potvrdily přítomnost reziduí některých pesticidů a přídavných chemických látek, zejména antibiotik i u ovoce a zeleniny označené jako BIO. Pokud chcete mít skutečnou jistotu, že si do úst vkládáte přirozenou potravu, snažte se ji vypěstovat sami. Není to až takový problém.
bílý rybíz.jpg

Bez chemie

Když se řekne BIO, znamená to především pěstování bez chemických prostředků. Bohužel se i na farmářských trzích můžeme setkat s něčím, co se touto značkou honosí a přesto to bylo ošetřeno pesticidy.
Na základě výzkumných projektů je známo, že takto pěstované ovoce a zelenina obsahuje více minerálních látek, více vitamínů a cenných enzymů. Podstatné však je jejich přirozené složení bez chemických reziduí. Pokud se rozhodnete pěstovat na své vlastní zahradě biologicky šetrné potraviny, musíte však dodržet zásadu nepoužívat chemické přípravky po celé zahradě. Tedy ani pro ošetřování trávníku nebo k čištění chodníku od plevele, případně aplikaci chemických přípravků pro úpravu vody v zahradním jezírku.
dvě maliny.jpg

BIO může být relativní pojem

Tam, kde nemá své místo chemie, bychom měli zabezpečit rostlinám dostatek přirozených podmínek pro jejich růst. Tedy optimální množství závlahy, živin v podobě kvalitní zeminy s přídavkem kompostu, odleželého kravského či koňského hnoje, nebo slepičího trusu. Pojem biologické nezávadnosti však může být veskrze relativní právě tehdy, jsou-li tato zvířata nepatřičně přikrmována a ošetřována antibiotiky.
proutěný truhlík.jpg

Zálivka

Zalévání rostlin na zahradě věnujme mimořádnou pozornost. Zásadní je nejen množství, ale i vhodná doba. Pokud je zaléváme navečer, rostliny zůstanou vlhké přes noc a tehdy se na nich dobře daří plísním a houbám. Ideální je tedy zálivku aplikovat v dopoledních hodinách. Zalévání navečer je také zbytečné i z toho důvodu, že se tvoří přirozená rosa. Zalévat bychom neměli ani v poledne, kdy je největší výpar, a kdy přímé slunce většinu vláhy znehodnotí.